2002. 1. szám » Benedek István Gábor: Rózsa szirmai, tüskéi

Benedek István Gábor: Rózsa szirmai, tüskéi

Kedves szerzőnk, Rózsa György, hosszú éveken át volt igazgatója a Magyar Tudományos Akadémia könyvtárának. Számos nívós szakmai tanulmánya, esszéje jelent meg. Most (2002) az Argumentum jóvoltából különös kötetet publikált: „Változatok Ingres hegedűjére és Chagall-inspirációk” címmel. Egy igen művelt ember szellemi játékát vehetjük kézbe, ezernyi szóviccel, vidám ötlettel, mondatficammal és sok-sok bölcsességgel. Ha fáradt vagy és szomorú, olvass Rózsából tíz percet, és máris szebbnek, jobbnak, na jó: vidámabbnak látod a világot.

Szerzőnk azért más típusú, jellegű írásokat is becsempész kötetébe. Ezek nyomán kis töredéket kapunk életívéből is. Például, hogy az ötvenes években „bevarrtak”. Azaz lecsukták. Meseautó, vallatások, hazug ítélet, Kistarcsa. Egyik előfizetőnk megkritizálta folyóiratunkat: rendben van, írunk a régi zsidó életről, a holokausztról, de keveset az ötvenes évek zsidó életéről. Persze, ez még akkor is igaz, ha több nagyszerű írás mutatta-mutatja föl a zsidó sorsot a Rákosi-érában …

Egy szó mint száz: úgy gondoltam, Rózsa tréfakönyve helyénvaló cáfolat lesz a bírálatra. íme néhány idézet, szórakozzanak T. Olvasóink jól!

Kelet-közép-európai dilemmák és dilik

Árja párja
Üldözését várja?

Csendőr
Derék
deportőr

Helyünk
a világban,
de mit szól
a Világbank?

Európa
a hozzá vezető
út-övezet
mely oldalán
kikövezett?

Ki állítja
az emberben
ki a fajtiszta?
a rasszista?

1944-es reminiszcencia
Még élek: félek
és újból teremnek
Kun-páterek?

Földrajzi inspirációk

Izrael támogatása
valódi protek-
cionizmus

Szabad fordításban
a héber identiti
eszperantóul judentiti

A mélyből

Ez annak a bácskai öreg magyar parasztembernek, volt spanyol harcosnak az életútja, akinek szinte egy korszakot és embertípust summázó kérdése úgy szólt: „Hol ültünk együtt, komám?” A kérdés a Farkasréti temetőben hangzott el egy volt spanyol harcos temetése alkalmával. Pali bácsi (nevezzük így) amúgy kucsmásan tűnt fel nekem, ahogy a „szanatóriumban” (ez volt a családi szóhasználatban a kisgyerek miatt egy ideig a kistarcsai internálótábor) ismerkedtem meg vele, ahol egy rövid ideig raboskodtunk. Pali bácsi a Titóékat elítélő Kominform-határozatok után e határozatokról nem egyértelműen foglalt állást, aminek következtében, mint Tito kémét bebörtönözték. A hitvány-sovány vacsorakor közösen dúdoltuk a tőle megtanult „Mindegy mi van vacsorára, csak legyen a csutorába” dalocskát. Hosszú évek teltek el a farkasréti véletlen találkozásig. Odamentem hozzá, nem ismert meg. A számára úgy tűnik egyetlen hiteles fogódzó kérdést tette fel azonosításul „Hol ültünk együtt, komám?”. És sorolni kezdte a különböző országokban általa frekventált börtönöket, táborokat (meg egy-két hadszínteret is, ahol megfordult). Tarcsánál mondtam, tűz, tűz, ekkor felismert, és magához ölelt. A teljes azonosításhoz azért még – a helyhez és a szituációhoz ugyan nem illően – elsziszegtük a „Mindegy mi van vacsorára …” – Ez a találkozás eszembe juttatta a vizsgálati mechanizmus egyik jellemző vonását. Magamnak is volt tapasztalata arról az eljárásról, amit úgy lehet összefoglalni: „nem elég, hogy mondják, még igaz is legyen?” Az történt ugyanis, hogy többheti kihallgatási elégedetlenség után megérdeklődték: Ha nem csinált semmit, miért van itt? Zavaromban, kínomban, szinte öntudatlanul erre egy anekdota jutott az eszembe. Egy vidéki kisvárosban a rabbit felkeresi a hitközségi elnök a szombati istentiszteletet követően, hogy a hívők azt mesélik, a templom után kiült a tornácra pipázni. A rabbi esküdözik, hogy ez nem igaz, míg a hitközségi elnök csak erősítgeti a hírt. A vitát végül eképpen zárja le: „Mit akarsz, rabbi, nem elég a hír, még igaz is legyen?” Azonnal visszavezettettek a cellámba, ahol fejjel a falnak dőlve hosszú órákat álltam. De vége lett.

Hát így kapcsolódik ez a történet Pali bácsihoz – „nem elég, hogy mondják?”.

Életképek

Chagall kiállításon

Ákom-bákom
színes álom
zenekar a fákon.

Kék égen ősrégen
béget sok zenekari
zsenge bari.

Menyecske
kecske
keveredve.

Vityebszk
a vásznon
áldás a házon.

Ház-rom
dúl-vidul
a pogrom.

Menekülés
hova
Jehova?

Furcsaságok

Zsargon a legnagyobb nyelvi zsarnok.

Szófejtések

Fekete gyermek
Szerencsefia

Gyomorbántalom
Ahasvérus

Levert lázadás
puccs-fuccs

Lusta mentős
morál inszanitéc

Sivatag
indiai hívő