2002. 1. szám » Ury János: Agymosás 1944-ben

Ury János: Agymosás 1944-ben

Érdekes cikk jelent meg a Népszabadság 1997. június 24-i számában. Miután a téma újra és újra előkerül a lapokban, fontosnak tartjuk magunk is közölni.

A 15. amerikai légi hadsereg Magyarország felett 1968 embert veszített, 1069 eltűnt a bevetések során, 481 fogságba esett, és 377-nek sikerült a holttestét megtalálni. Az ejtőernyővel kiugrott repülőszemélyzetet földet érés után nemegyszer támadás érte a lakosság részéről. Az atrocitások több halálos áldozattal jártak. 1945 júliusában 87 ilyen esetet vizsgáltak ki a magyar hatóság és a SZEB képviselői (Jánkfalvi Zoltán nyíregyházi kutató barátom éppen ezeken az ügyeken dolgozik).

A repülőszemélyzetek elleni támadások fő oka az a nagyfokú uszító, fasiszta propaganda, amelyet a magyar vezetés folytatott 1944-ben a szövetséges hatalmak ellen. Elegendő a korabeli sajtó átlapozása ennek bizonyítására. Például a Magyar Futár képekkel illusztrált cikkében a következő olvasható: „Az élve elfogott pilótákra és hajózó személyzet tagjaira vetett egyetlen pillantás elárulja: miért olyan kegyetlenek a szövetségesek támadásai, s mi az oka, hogy ilyen lelkiismeretlen cinizmussal dobják le a robbanó gyermekjátékszereket… A bűnöző klasszikus típusa egytől-egyig valamennyi fogoly vagy amerikai zsidó, akit az európai nemzetek elleni gyűlölet csillapíthatatlan dühe hajt minél vadabb rombolásra.”

Az újságok nagy többsége egymást túllicitálva gyártotta a legképtelenebb „híreket”, valójában uszító hazugságokat az angolszász repülők állítólagos rémtetteiről. Aljasságban, embertelenségben rajtuk is túltett Budapest bombázása után a Hungarista Mozgalom. A következő röpcédulákat terjesztette: „Bombázták Budapestet, szemet szemért! Minden magyar életért száz zsidót!” „Követeljük: telepítsék a zsidókat a légitámadások által veszélyeztetett városrészekbe!”