2006. 1. szám » Stecz Mária – K. Tepperwein: A párkapcsolat művészete

Stecz Mária – K. Tepperwein: A párkapcsolat művészete

Sok ember azt hiszi, hogy a szerelemben csak annak lehet része, akinek szerencséje van. Mások úgy vélik: ha eljön a megfelelő partner, úgyis fellobban ez az érzés magától. A szeretetnek csak az a része foglalkoztatja őket, amelyet ők kapnak, az, hogy maguk mennyire képesek szeretetet adni, kevéssé érdekli őket. Eszükbe sem jut, hogy „kettőn áll a vásár”, hogy netán tenniük is kellene valamit annak érdekében, hogy az emberi lét egyik legnagyobb adományában részesülhessenek. Miként az sem, hogy az ideális társra csak akkor találhatnak rá, ha maguk is ideális partnerré válnak.

Mindazonáltal, ha megvalósulna az „egygyé válás”, „összeolvadás” örökké szajkózott utópiája, akkor megszűnne az egyéniség, a számtalan csodát rejtő individuum, megszűnne az „én”, s csak a „mi” létezne tovább. Ebben az esetben pedig ilyen furcsán kellene fogalmaznunk: szeretem magunkat.

A következő kis történet – mintha egy régi jó zsidó vicc volna – akár a könyv mottója is lehetne.

Egy híres és gazdag agglegénytől idős korában azt kérdezte egy riporter, hogy találkozott-e valaha „az igazival”. A válasz ez volt: „Igen, megtaláltam őt. Harmincéves voltam, amikor találkoztunk, de sajnos ő is az igazit kereste…”

Vajon hány millióval kevesebb egyedülálló ember élne a földön, ha időben elgondolkodna ezen a mondaton? Talán még a magány ennél rosszabb változata, az igen gyakori társas, azaz házasságbeli magány is oldódhatna.

S belegondoltak-e már abba, hogy amikor azt mondják: szeretlek, tulajdonképpen arra gondolnak: szükségem van rád, ezért ne hagyj el?

Lehet, hogy az olvasó úgy érzi, mindez közhely, de talán nem ártana újraértelmezni a közhely fogalmát. Mindjárt más a helyzet, ha helyette a népi bölcsesség kategóriáját használjuk: ez már igen, sok évszázados megfigyelésekről van szó, amelyeket megszívlel az okos ember, aki nem a saját kárán akar tanulni.

Mindenesetre az, hogy Kurt Tepperwein német természetgyógyász-pszichológus munkái évek óta keresettek a magyar könyvpiacon is, e felismerés térnyerésére utal – minden érintett nemzedék körében.

(Holistic Kiadó, 2005)