2010. 1. szám » A Magyar Posta emléklapja

A Magyar Posta emléklapja

a magyar-izraeli diplomáciai kapcsolatok
újrafelvételének 20. évfordulójára

A magyarországi zsidó kultúra előtt tisztelgő magyar bélyegek díszítik – 2009. december 11. óta – a két ország diplomáciai kapcsolatainak újrafelvételére forgalomba bocsátott emléklapot. Egyedi filatéliai ritkasággá a bélyegeket az alkalmi bélyegző teszi. Mind az emléklap, mind a bélyegző a két ország nemzeti lobogójának stilizált rajzát és az évfordulót jelző 20-as számot ábrázolja. Tervezője Kara György volt. Az emléklap kétezer példányban készült.
Hagyományosan jó kapcsolatokat ápol a két ország postája, az utóbbi években kétszer is bocsátottak ki közös bélyeget. Az idén Izrael budapesti nagykövetsége kezdeményezte a Magyar Postánál egy hasonló rendezvény megszervezését. Tekintettel arra, hogy a két ország 2009-es bélyegkibocsátási programjába már nem fért bele a közös bélyegkiadás, a Magyar Posta Zrt. az emléklap megjelentetését tartotta legméltóbbnak a 20 évvel ezelőtti esemény megünneplésére.
Az emléklapot a Magyar Zsidó Művészet (1984.) bélyegsorozat, a budapesti Dohány utcai zsinagógát (2000.) bemutató izraeli-magyar, valamint az önálló zsidó állam megálmodója, Herzl Tivadar halálának századik évfordulójáról (2004.) megemlékező magyar-osztrák-izraeli kibocsátású hazai postabélyegek díszítik.
A Magyar Posta a Magyar Köztársaság megbízásából látja el a bélyegkibocsátással kapcsolatos teendőket. A legújabb magyar filatéliai terméket a Magyar Köztársaság nevében a közlekedési, hírközlési és energiaügyi miniszter, Hónig Péter, a Magyar Posta képviseletében a társaság vezérigazgatója, Szűts Ildikó bocsátja útjára – azaz látta el alkalmi bélyegzővel.
A Magyar Posta azt reméli, hogy legújabb emléklapja igazi kincse lesz a bélyeggyűjteményeknek, mely a két ország, a két nép egymás iránti tiszteletét, kultúrájának gazdaságát hirdeti, mely tovább szolgálja a két nemzeti posta hagyományosan jó együttműködését.