2011. 1. szám » Címlapunkhoz

Címlapunkhoz

A Vince Kiadó egyik nyári könyvbemutatójának díszvendége Jancsó Miklós filmrendező volt. A Dob utcai árvaház terme már zsúfolásig megtelt, amikor a kilencven éves művész megérkezett. Az emberek, az érdeklődő közönség állva – mondjuk így: fejet hajtva – köszöntötte. „Mintha Einstein jött volna be az ajtón” mondta mellettem a földrajztudományok nemzetközi rangú tudósa, nyilván valamilyen intellektuális élményére gondolva.

Jancsó, aki nem zsidó, aki egyik interjújában erdélyi szombatosok leszármazottjának nevezte önmagát, egyértelműen a magyar zsidóság emblematikus film alkotója. Vetítővásznon  senki nem vallott olyan elkötelezetten a zsidó lét magasrendűségéről, egyetemességéről, mint ő.

Akik tiszteletére felálltak a bemutatón, tudták, hogy vele Einstein Albert lépett be a Dob utcai tékába.

 

A képek alkotójáról

 

Flamm Ferenc 1946. augusztus 4-én született Budapesten. Tágabb családjából hatan lettek a holokauszt áldozatai. Szülei és két fivére előbb Raul Wallenberg segítségével, majd a budapesti gettóban vészelték át a nyilas terrort. A szerző itthon a neves beat-zenekar vezetőjeként (Atlasz) lett közismert. A Képzőművészeti Gimnáziumban, majd az Iparművészeti Főiskolán folytatta tanulmányait. 1976-ban Svédországba emigrált. Ott neves képzőművész lett, több kiállítása volt.

 

A képekről

 

„A Bál Sém Tov Legendái két éves munka eredménye, mialatt a művész megismerkedett a haszid filozófiával és Martin Buber műveivel.

Bál Sém legendái kis falucskákról mesélnek, egyszerű földművesekről, gazdag emberekről és tanult rabbikról, pásztorokról és angyalokról. Ez a világ, ezek a figurák ihletik Flamm képeit, s jelennek meg fél-absztrakt formák álomszerű mozgásában, melyek változó színei felhőként úszva, a szemünk előtt bontakoznak ki az ismeretlenből.”

Sylvia Axelrod Herskowitz,

a Yeshiva University Museum igazgatója, New York

A litográfiai sorozat (eredeti kőnyomat hat színben) az 1700-as évekből származó kelet-európai haszid néplegendákat dolgozza fel. Sajátos életszemléletről beszél, amely segít megtalálni helyünket a világban.

„Bál Sém Tov ráébreszt a tudatra, hogy minden egyes személy saját, határtalan erővel rendelkezik, s minden igaz tett változtathat a világ folyásán. Az ilyen történetek továbbadása maga is része a haszid hagyományoknak. Flamm Ferenc a vizuális művészeten keresztül folytatja ezt a tradíciót, s segít bennünket abban, hogy új dimenziókat fedezzünk fel a mindennapokban.”

Dr. Naftali Loewenthal,

Zsidó Vallásfilozófia University College London

A művész így kommentálja műveit: „Megadatott nekem, hogy csodás képekre leljek az európai zsidó élet romjain, amelyek új életre kelve tanúskodhatnak egy eltűnt időről és világról.”

 

A 12 képből álló sorozatot Londonban, Washingtonban, New Yorkban, Dallasban mutatták be, illetve 2002-ben a Budapesti Zsidó Fesztivál alkalmával.

 

A képekről érdeklődni a 06 20 3454 917-es számon lehet.