2011. 2. szám » Köves Hajnalka: A varázslatos Liz Taylor emlékére

Köves Hajnalka: A varázslatos Liz Taylor emlékére

Köves Hajnalka

A varázslatos Liz Taylor emlékére

A 20. század második felének tündöklő csillaga hunyt ki ez év tavaszán: meghalt Elizabeth Taylor, a feledhetetlen amerikai művész, az érdekes, a magánéletével sok szóbeszédre is alkalmat adó ember. Gyönyörű nő volt.
Számtalan film, cikk, könyv, hangfelvétel őrzi emlékét. Most életének egy olyan figyelemre méltó vonatkozásával szeretnék foglalkozni, amely sokak számára kevéssé, vagy talán egyáltalán nem ismert.
Liz Taylor személyében Izrael és a zsidóság meggyőződéses, hű barátja távozott az élők sorából.
Keresztény lányként nőtt fel, és családját sokként érte, amikor 27 évesen betért a zsidóságba. Csak találgatni lehet, mi vonzotta ilyen mélyen a judaizmushoz. 1952-ben zsidó lányt alakított egy Walter Scott „Ivanhoe” c. regénye alapján készült filmben. De azt is tudjuk, hogy azokban az években két zsidó férje is volt: Mike Todd producer, majd Eddie Fisher énekes. Ők nyilvánvalóan hatást gyakoroltak rá ebben a vonatkozásban is. Hamar kiderült: elhatározása nem múló fellobbanás volt, hanem életének fontos, tudatosan vállalt sarkköve lett. Mindvégig támogatta – szavakkal éppúgy, mint tettekkel – a zsidóságot és Izraelt.
1959 februárjában Liz Taylor 100 000 dollár értékű értékpapírt vásárolt az izraeli államadósság törlesztésére. Egyébként Hollywood más csillagai is hasonlóan jártak el, de jóval kisebb összegekkel segítették a zsidó államot.
Az ellenhatás nem maradt el: az arab országok nagy részében betiltották azoknak a filmeknek a bemutatását, amelyekben Liz Taylor szerepelt. 1962-ben Egyiptom, majd az Arab Liga országainak fekete listájára került a világsztár, a beutazást is tiltották. Két évvel később Egyiptom mégis hozzájárult a „Kleopátra” c. film forgatásához a művésznő részvételével. És be is mutatták a filmet!
1967-ben Liz Taylor más, hasonló gondolkodású művészekkel együtt jótékonysági estet rendezett Londonban, és a 840 000 dolláros bevételt felajánlották Izraelnek.
1974-ben Taylor és Richard Burton Izraelbe látogatott, jóllehet Kissinger aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy megzavarják izraeli politikai missziójának teljesítését. A következő évben a színésznő levélben tiltakozott az ENSZ-nél Izraelt elítélő határozata miatt.
Amikor pedig 1976 júniusában arab terroristák és európai cinkosaik eltérítették a Tel-Avivból Párizsba tartó Air France repülőgépet, és a világot bejárta a hír, hogy a gép Ugandában, Entebbében tartózkodik izraeli túszokkal a fedélzetén, egyedül Elizabeth Taylor ajánlotta fel önmagát az izraeli túszokért cserébe. Az izraeli hatóságok azonban lebeszélték őt e bátor tettről, arra hivatkozva, hogy a túszok kiszabadítása már folyamatban van. Ma az „Entebbe” akcióról mindent tud a világ. Filmek is készültek róla, amelyek egyikében maga Liz Taylor is kapott egy kisebb szerepet. Kevesen tudnak azonban a művésznő hősies tettéről!
1983-ban a gyönyörű világsztár ismét Izraelbe látogatott, ahol találkozott Menachem Beginnel, és felajánlotta, hogy részt vesz az izraeli kormányhivatal és a libanoni elnök közötti tárgyaláson.
1987-ben aláírta a Raisza Gorbacsovának szóló levelet, amely kéri a Szovjetunióból kivándorolni szándékozó zsidók kiengedését az országból.
Az említett tények jól mutatják, hogy benne a zsidóság és Izrael igazi jó barátot veszített el, amikor meghalt.
Ne csak a színésznőt, a világsztárt őrizzük meg emlékezetünkben, hanem a kitűnő embert is!