2012. 1. szám » Előszó

Előszó

Tisztelt Olvasó!

 

Több hónapon át nem jelent meg a Remény. A szívünk hasadt volna meg, ha ez bekövetkezik. Tizenöt éven át azon voltunk, hogy őrizzük a magyar zsidóság legjobbjai által emelt szellemi piramist, a honi neológ zsidóság egymásra rakott kincseit, s ha módunkban áll: néhány faragott téglával bővítsük is ezt az építményt.

Most egy pici napsugár mégis kibújt a recesszió, a társadalmi megtorpanás, a gazdasági válság felhői közül, s ez a napsugár ránk mosolygott. Megjelent az új Remény! Azonos formátumban, legfeljebb – az eddigihez képest – fele terjedelemben. Éljen! – mondtuk –, hiszen így nem szakad meg a kiadott évfolyamok sorszáma; fennmarad a lap neve; egybetartható a kitűnő szerzőgárda, s folytathatjuk a lap szellemiségét! Változatlanul írunk a zsidó vallás kérdéseiről, népünk sorsfordulóiról, a magyar zsidóság több évszázados múltjáról, az itt élő zsidó népesség eseményeiről, jeles személyiségeiről. Nem feledkezünk meg a holokausztról, Izrael államának jelentőségéről, a mai magyarországi zsidó élet bemutatásáról.

A változás mégis annyi: valamelyest lecsökkent a terjedelmünk. Amíg az idők nem válnak kedvezővé, egy-egy lapszámunk 56 oldalon jelenik meg, viszont évente négyszer!

A terjesztés is nívósabbá, koncentráltabbá válik. Ebben Budapesten a körzetek, vidéken a templomok, a zsinagógák égisze alatt működő hitközségek segítenek nekünk.

Lapunk továbbra is nyílt fóruma lesz a zsidó szellemi áramlatoknak, kivált a kultúrában, a művészetekben. És várjuk T. Olvasóink megtisztelő leveleit, írásait, amelyeket előre is köszönünk!

A Remény szerkesztői