2012. 2. szám » Kállai-Kovács Erzsébet: Testgyakorlat?

Kállai-Kovács Erzsébet: Testgyakorlat?


Novella

 

Többéves házasok voltak. A kisfiúk már a hatodik évében járt. Vince szorgalmasan írta riportjait a különböző sporteseményekről. Kati nevelte a gyereket és ellátta a háztartási munkákat. Igazi gondos anya, feleség, meny volt. Egyik napon a férje elé állt és panaszkodott. Õ is szeretne néha elmenni hazulról. A közelben van egy sportpálya, lövész szakosztállyal.

Vince tudta, hogy Kati középiskolás korában lőgyakorlatokra is járt. Tornából is kitűnő volt. Bíztatták is a tanárai, hogy sportszerűen űzze a lövészetet, még olimpikon is lehet belőle. Sajnos az egyetemi tanulmányai mellett nem volt rá ideje. Azután meg a házasság, a gyerek. A sport abbamaradt. Vince örült, hogy Kati sportolni akar. De meg kell oldania, hogy amíg a felesége célba lő, valakinek vigyáznia kell a gyerekre. A bébiszitter emelte a háztartási költségeket, de nem sajnálta a feleségétől.

Egy kis idő után feltűnt neki, hogy a felesége a lőgyakorlatok előtt kicsinosítja magát – nem úgy, mint otthon.

A gyakorlatok időpontját nagyon pontosan betartja, mondhatni, hogy szigorúan. Ez Katira vall. Mindig, mindenben ilyen pontos. A sportpályán fizetni kellett, aszerint, hogy hány órát tölt ott.

A háztartási költségeik emelkedtek. Vince meg is kérdezte Katitól:

– Angyalkám! Mostanában többet költesz a konyhára. Emelkedtek az élelmiszerek árai?

A felesége kitérő választ adott.

– Ha sokallod a költségeket, menj te vásárolni. De jó, hogy említed a pénzt. Kérni akartalak, hogy többször járhassak a sportpályára. A lőmester dicsért, hogy tehetséges lövész vagyok, sokat fejlődtem, érdemes velem foglalkoznia.

Vincének volt egy kis szabad ideje, sétálgatott és nem egészen véletlenül, megnézte az árakat az élelmiszerbolt kirakatában. Úgy látta, hogy az árak nem emelkedtek. Mire költi akkor a felesége a pénzt?!

Nem esznek többet, változatosabbat, mint addig. Valami történik a feleségével, de mi?

Figyelni kezdte Katit. Még a riporteri munkáját is elhanyagolta.

Feltűnt Vincének, hogy felesége a sporttáskáját újabban a pincében tartja. Kati a lőgyakorlatok előtt leszalad a táskájáért, majd vidám integetés után: – Majd jövök! – És sietve távozik.

Vince agyában ott motoszkált a kérdés: miért tartja Kati a sporttáskáját a pincében? Elhatározta, hogy ennek utána jár. Másnap, kora hajnalban felkelt – Kati és a fia még aludtak –, csendben leosont a pincébe, megkereste a sporttáskát és kinyitotta. Nagy meglepetés érte, mert a sporttáskában nem sportholmik, hanem finom élelmiszerek voltak.

Sonka, sajt, sör, ananász. Mindenből a legfinomabb. Ilyeneket neki még soha nem tálalt a felesége.

Kati ezeket a finomságokat csakis a lőmesternek viheti. Kati megcsalja!  Magában, csendben még káromkodott is.

A táska tartalmát egyenként kiemelte, és az előtte álló padra helyezte. Szép, elegáns, ízlésesen, gondosan, csábítóan – a lőmesternek válogatott különlegességek voltak. – A fene essen a lőmesterbe! Legyen gyomorfájása ezektől, ha már lelkiismereti problémája nincs és egy lelkes, férjes, gyerekes asszonyt képes így kihasználni.

Tehetetlen dühében azt találta ki, hogy mindenbe beleharap, belekóstol, a sonkába, a sajtba. Finomak voltak. Kinyitotta a sört, beleivott. Az ananásznak levágta a tetejét. Kati a kis pontos, rendes, még kést is rakott a táskába. Ez most jól jött Vincének.

– Mivel érdemeltem ki ezt a feleségemtől?!

Elhatározta, hogy nem szól egy szót sem Katinak. Az édesanyjának elpanaszolta felfedezését.

– Mit tegyek? – kérdezte.

– Kati látta már, tudja, hogy te tudsz a lőmesterről? – kérdezte az édesanyja.

– Még nem. A mai testedzési óra előtt tudja csak meg, mikor meglátja, hogy mindenbe belekóstoltam.

– Akkor várd meg, hogy Kati hogyan dönt.

Bölcs anyai tanács.

Vince alig várta a reggelt. Aludni sem tudott. Mit szól majd Kati. Hogyan dönt?!

Folytatja-e az edzéseket, a testgyakorlatokat? Lehet, hogy ez a beleharapás, belekóstolás elég büntetés lesz?

Az edzések abbamaradtak. Kati most nyelveket akar tanulni, otthon. Vince talált is egy idős hölgyet, aki házhoz jár nyelveket tanítani. Németül, angolul, franciául perfekt.

Vince reméli, hogy mire Kati ezt a három nyelvet megtanulja, utána nem akar testgyakorlatokra járni, elég lesz neki az otthoni is.