2012. 2. szám » Winkler-Nemes Gábor: Nemzedékről nemzedékre – jesiva a világhálón

Winkler-Nemes Gábor: Nemzedékről nemzedékre – jesiva a világhálón


www.ledorvador.hu

 

Balog Dániel másfél éve indította útjára a Facebook közösségi portálon szerveződött LeDor vaDor online jesivát, amelynek a zsidóság kimeríthetetlen gazdagságú tanításainak továbbadását tűzte céljául – ahogy a név is mutatja – nemzedékről nemzedékre. Vállalkozásában segítette ikertestvére, Balog Róbert, a videó-sorozatok megálmodója és elkészítője. A különböző tematikus szériákban a hazai zsidóság prominens szereplői éppúgy megszólalnak, mint azon jiddishkeitban járatos emberek – korhatártól függetlenül –, akik egy személyes tanítással, gondolattal, emlékkel felvértezve magukra vállaltak egy különleges micvát, a zsidóság ezen online tanházának gazdagítását. A számtalan videó mellett legalább ilyen kiemelt szerepet kaptak az elmélyült és szakavatott írásos tanítások, amelyek állandó frissítése igazi szellemi műhellyé és kincsesbányává avatta a LeDor vaDor weboldalt. 

 

Remény: Tudható rólad, hogy a nagykállói rebbével való találkozásod adta a kezdő lökést a projekt elindításához, amikor is a rebbe azt mondta neked, hogy megvan azon képességed, hogy segíts másoknak visszatérni a Tórához, és a zsidó hagyományokhoz Volt már korábban is lehetőséged, vagy kedved, hogy másoknak továbbadd a tudásodat?

Balog Dániel: Igen, volt. Igazából mindig is szerettem tanítani. Korábban középiskolában oktattam matematikát és különböző egyéb tárgyakat, valamint hasonlóképp a főiskolán egyes osztálytársaimnak. Ezen kívül azsinagógában kisebb gyermekeknek oktattam vallást. Itt pár apuka megkért, hogy a gyermekeiknek tanítsak kiddus után sábeszkor a templomban a hetiszakaszról. De egyedül is szeretek szombaton, vagy hétköznap pár órát csak a tanulásnak szentelni.

R: Általános dolgokat említesz, mégis mindig hangsúlyozzátok – és ez érezhető is –, hogy

szerettek olyan dolgokat közölni, s olyan dolgokról tanítani, amelyek mindig különlegesek. Milyen előképzettséget kíván ez a munka?

BD: Arra törekszem, hogy az általam írt tanítások a héber nyelvben és a Tórában nem, vagy csak kevésbé járatos olvasó számára is könnyen befogadhatóak legyenek.

R: Folyamatosan alakult ki a jelenlegi szerkezet, vagy a videó-sorozatokat és a tanításokat készen, együtt indítottátok el?

BD: Amikor az egész elindult, egymás után érkeztek az ötletek, a grafikák, és minden jött magától könnyedén. De eredetileg a „Nemzedékről nemzedékre” sorozattal indítottuk a lapot, általános tanításokkal. Ezt követte a „Cetli”, ahol a rabbikat kérdezhették a nézőink, majd az „Extra” olyan aktuális, különleges történetek és események bemutatásával, mint mondjuk egy csodarabbi látogatása. Továbbá elindítottuk a „Zsidó gasztronómia” sorozatunkat is, ám ebből eddig sajnos csak egy részt tudtunk leforgatni, amelyet ötödikként a „Női téma” követett.

R: Az utóbbi időben kevesebb új videó született. Ennek mi az oka?

BD: Igazából csak az utóbbi háromnegyed évben lassult le kissé a dolog, amelynek oka az volt, hogy anyagi támogatás híján átmenetileg fel kellett függesztenünk a további bővítési terveket. De addig megállás nélkül teljesen szabályosan mentek a sorozatok, amelyekhez mindent előre felvettünk és előkészítettünk, hogy minden hétfőn, csütörtökön és szombaton este felkerülhessenek az új epizódok. Eegyik fontos célunk, hogy megszüntessük a szakadékot a különböző irányzatok között. Azt akartuk, hogy a Tóra és a tanítások legyenek a középpontban, s ne az legyen a szempont, hogy ki melyik irányzathoz tartozik.

R: Szomorú hallani, hogy múlt időben beszélsz.

BD: Sajnos a támogatások kiapadásával csökkent a lendület a videók terén, de én a mai napig nem adom fel, és kiosztom a tanítások témáit és magam is írok, tehát a munkának ezen része töretlenül halad tovább, s természetesen tervezzük, hogy majd jövőben is folytatódjék.

R: Milyen költségek hiányoztak a folytatáshoz?

BD: Csak az előállításhoz és fenntartáshoz szükséges feltételek megteremtésének díjai: kiszállás, parkolás, a berendezések használati díja. Sajnos ezeknek a saját finanszírozását már nem tudtuk magunknak megengedni. Rengeteg levelet kapok, amelyben a videók folytatása felől érdeklődnek.

R: Említetted az olvasottságot. Hány állandó látogatója van az oldanak?

BD: Most is átlag 3200 fő szerte a világon. Többek között Svájcból, Ausztráliából és Németországból.

R: Felvették innen veletek bármilyen szinten a kapcsolatot?

BD: Igen, elsősorban levelek formájában, amiben a „Cetli”-hez küldték el kérdéseiket, valamint kommentek írásával a meglévő epizódokhoz.

R: Kik vettek részt tavaly az élő rendezvényen?

BD: Keleti és Lefkovics rabbik, Zeév Paskesz, valamint Weiss Jichák tanításai követték egymást. Nagyon jó hangulatban zajlott az egész esemény, amely a Yiddishe Mamma Mia étterem színpadán zajlott. A sikerre és az érdeklődésre való tekintettel ezek után természetesen felmerült az igény arra, hogy az esemény az idén is megrendezésre kerüljön.

R: Nem tervezitek az eddigi tanításokat más, például nyomtatott formában is közzétenni?

BD: De igen. Tervben van egy olyan kis kötet, amelyben az általunk közreadott tanítások szépen, rendezett formában, hetiszakasz szerinti bontásban jelennének meg. Egy további hosszú távú terv keretében szeretnénk hetente, az aktuális pársára vonatkozó öt tanítást kiadni, amelyet az érdeklődő otthon, vagy a zsinagógában áttanulmányozhat.

R: A vallásban kevésbé járatos emberek vajon tisztában vannak ezekkel a lehetőségekkel, amelyeket például a LeDor vaDor nyújt?

BD: Sokkal inkább vannak jelen, mint a vallásban járatosabbak, mert sokan szégyellnek lemenni a zsinagógába, így viszont felmennek a Facebookra, vagy a honlapra és kedvükre válogathatnak a tanítások közül, ha esetleg nem mernének kérdezni.

R: Miért ne mernének kérdezni?

BD: Talán azért, mert szégyellik, hogy nincsen elég tudásuk. Manapság ez az érzés sajnos jellemző.

R: Ez volna a 21. századi változata a négy fiú történetének, ahol immár az ötödik is megjelenik, aki már kérdezni sem mer?

BD: Ez lehetséges. Pedig egyáltalán nem szégyen kérdezni. Az oldal pedig népszerűsítésnek egyedül a tanításokat használja, és semmiféle hirdetést nem fogad el, amellyel bármelyik irányzat a maga elképzeléseit külön propagálhatná. Fontosnak tartjuk a függetlenséget, amely így egyszerre szavatolja az oldal és a tanítások egységét is. Az egyetlen nyitási lehetőséget abban láttuk ebben a kérdésben, hogy fennálló igény esetén lehetővé tegyük önálló csatorna indítását az adott közösség számára a LeDor vaDor égisze alatt. Ezt többeknek felajánlottuk, ám egyelőre nem éltek a lehetőséggel.

R: Gondoltatok rá, hogy az oldalt és a videókat angol nyelvre is lefordítsátok, hogy így még szélesebb közönséget szerezhessetek a tanításoknak?

BD: Hogyne. Felmerült a paletta további szélesítése, s nem csak angol, de héber nyelven is.

R: Miként gyűjtöttétek össze az írott tanításokat?

BD: Kitaláltam, hogy külön plasztikkártyákat fogok gyártani azonosítókkal, amellyel ösztönzöm az előadókat, hogy közük van a LeDor vaDor-hoz, és egy közös ügyért dolgoznak. Ezeket kiosztottam, vagy akár elküldtem postán, s amikor elkészültek egy írással, csak beírták a tárgyba a megfelelő azonosítót és elküldték az anyagot. Igazából már az elején is voltak fiatalok, de vannak akik a mai napig is kimondottan aktívak, mint Lefkovics Kornél a Bethlen térről, Sárosi Gábor a Lativból és a nemrég csatlakozott Lőwy Gábor, aki kimondottan üde, új színfoltját jelenti a lapnak, s valóban megtisztelő és örömteljes dolog, hogy részt vesz a munkánkban. Eleinte a rabbik is írtak, de később, tán időszűkében, vagy pusztán praktikus okokból a videót preferálták, úgyhogy annál maradtunk. Egyébként én is írtam és írok is minden héten tanítást. Jelenleg 500-800 olvasást érnek el a cikkek hetente, aminek külön örülök, tekintettel arra, hogy nem csökkent a videók számának apadása óta sem.

R: Ha sikerül folytatnotok, mi várható még?

Mindenképpen szeretnénk továbbvinni a meglévő sorozatokat, s egy újat indítani „Zsidó mesetár” címmel, ahol valamilyen formában megrendeznénk egy tanmesét 3-4 percben, belső és külső helyszíneken, felolvasóval. Addig is bárkitől szívesen fogadunk tanításokat, amelyet lektorálás után rögtön közzéteszünk.