2012. 3. szám » Baracs Dénes: Zsidók Afrikában. Rokonaink: a lembák

Baracs Dénes: Zsidók Afrikában. Rokonaink: a lembák

 

 

Gutu (Zimbabwe)

Bőrük fekete, nem beszélnek héberül, és nincs zsinagógájuk, de az Afrika déli részében szétszórtan élő lembák évszázadok óta zsidónak vallják magukat. És ezt a hitüket a DNS-vizsgálatok is megerősítik.

Szigorúan tartják magukat olyan előírásokhoz, amelyek inkább Tel-Avivra jellemzőek, mint Hararéra: nem esznek disznóhúst, betartják a kóser állatvágás szabályait, és a fiúgyerekeket körülmetélik.

– Ha megfosztanának a judaizmustól, a kultúránkat vennék el – mondta Perez Hamandishe, a mintegy 70 ezer főre becsült közösség egyik képviselő tagja. Igen sok lemba él a Gutu körüli falvakban, Zimbabwe központi részén, továbbá Dél-Afrikában.

Azt semmiféle történelmi írás nem örökítette meg, hogyan jutottak el a Közel-Keletről Afrika déli részére, de maguk a lembák azt tartják, hogy a mai Jemen térségéből származnak, és magukkal hozták a frigyláda egy másolatát, amelyet ők ngoma lugundu néven tartanak számon.

– A kétezres évek előtt aztán a DNS-vizsgálatok is kimutattak a lembáknál egy olyan genetikai markert, amely a Mózes korában élt zsidó papok egyik törzsére, a Kohenekre, volt jellemző. Ez a genetika alátámaszt egy szenvedélyesen vallott meggyőződést – emelte ki a tudós. Szerinte a lembák története egyedülálló Afrikában. – A földrész számos más törzse tekinti magát izraelita eredetűnek, de a lembák az egyedüliek, akik erre genetikai bizonyítékkal is szolgálnak.

Rövidesen írunk az afrikai, fkete zsidókról, rokonainkról.

(MTI – AFP)