2013. 1.szám » Ausztrália ősanya

Ausztrália ősanya

A kóserül főző Esther Abrahams

Most, amikor Vilmos hercege révén Angliának alighanem zsidó származású trónörököse lesz – Diana unokája – már nem is olyan képtelen a hír: feltárták, hogy Ausztrália lakosainak „fehér” ősanyja tulajdonképpen nem más, mint Esther Abrahams.

A zsidóság mindenütt megteremti a saját történelmét. Még Sidney-ben is – adták hírül ott élő barátaink. A First Fleet (a legelső bevándorló hajótranszport) fegyenceiről ugyanis pontos feljegyzések készültek. Ők a földrész tulajdonképpeni szentjei.

Name: Esther Abrahams. Sex: female. Age: 15. Religion: mosaic.” Ha nem is az első, de a második európai származású bébi, aki Ausztráliában látta meg a napvilágot, egy zsidó anyától született!

Az eredeti történet így hangzik: Eszter lopott egy vég csipkét valamelyik londoni üzletben. Üldözték, ő pedig futásnak eredt, de elkapták. A ruhája alól kiesett a lopott holmi, a vád bizonyítéka.

Feljegyezték, hogy a lány, a tolvaj, nagyon szép és vonzó volt. A londoni börtönben megszülte első gyermekét: Rózsikát. A rabszállító hajón, a hosszú úton azonban már a kapitány ágyában utazott. Így adódott, hogy amikor megérkezett Sidney-be, már a második gyermekével volt terhes.

Happy End: a kapitány elvette feleségül. A fegyencek között nőhiány volt, és ez még sokáig eltartott. Később a kapitány belekeveredett valami politikai küzdelembe, amelynek során rövid ideig ő volt a gyarmat kormányzója. Aztán megdöntötték, de ahogy a liberális angol történetet ismerjük, rehabilitálták.

Eszter sok gyermeket szült. Idős korára a környezete azt hitte, hogy megbolondult. Mindenkivel közölte: ő zsidó, és a hagyománynak megfelelően ettől a pillanattól kóserül fog főzni. A szokásokat kisgyermekkorában tanulta, szokta meg, akkor, amikor már lényegében a helyi közösség termékenységi szimbólumának számított. Az első transzporttal érkező fegyencek ugyanis így vitték tovább hírnevét.

A sztorit az ír származású Thomas Kennelly, a későbbi író, egyébként a Schindler listája című filmtörténet filmszerzője írta meg, ahonnan csakhamar bejárta előbb Ausztráliát, aztán a világot. Kennellytől tudjuk, hogy a kapitány később jó nagy darab földet kapott Nagy Britanniától, amelyet saját skóciai szülőfalujáról nevezett el Annadale-nek. Ott, az óceán partján, a birtokához tartozó szép parkban, igazán gyönyörű környezetben állították fel emlékművét nemcsak a foglyokat szállító kapitánynak, hanem Eszternek is. S itt áll az a növényekből font szaletli is, ahová az esős időben odalátogató kíváncsiak megpihenhetnek.

Eszter emlékművénél a helybeliek gyakran tartanak esküvőket, nagy közönséggel, kíváncsi érdeklődőkkel. A szaletli így vált Ausztrália szimbólumává, ahol a nyolcvan országból érkezett bevándorlók, ahol a feltörekvő lakosság új életet kezdhet!