2013. 2. szám » A ZSVK Budapesten

A ZSVK Budapesten

A Zsidó Világkongresszus (WJC) 2013. május elején Budapesten tartja soron következő ülését. Egy-egy ilyen nagy horderejű összejövetelre négy évenként kerül sor. Az első találkozót 1936-ban tartották Genfben. Ma a WJC központja New Yorkban van. Vezetőségének tagjai között jelentős politikai személyiségek találhatók, továbbá zsidóságkutatók, tudósok, jogászok, kiemelkedő művészek.

Az utóbbi négy évben az elnöki tisztet Ronald Lauder látta el, a magyar Lauder Alapítvány vezetője.

A világtalálkozó jelentőségét emeli, hogy most, a budapesti tanácskozáson szavaznak az új elnök és az alelnök személyéről, az igazgató tanács és a politikai tanács tagjairól, valamint döntenek a régiók irányítóinak személyéről is.

Az ülésen felszólal Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke is.

A fő napirendi pontok között szerepel az antiszemitizmus leküzdése, a zsidó oktatás és közművelődés ügye. A magyar zsidóság kivételes figyelemmel és büszkeséggel kíséri e megbeszéléseket. Ilyen nagy horderejű zsidó szellemiségű összejövetelre eddig még sohasem került sor Magyarországon. Méltó lesz ahhoz a szerephez, amelyet a magyar zsidóság a 18. századtól folyamatosan betöltött ebben az országban a gazdaságban, a tudományban, a művészetekben.