2013. 2. szám » Köves Hajnalka: ZSIDÓK FEKETE-AFRIKÁBAN

Köves Hajnalka: ZSIDÓK FEKETE-AFRIKÁBAN

Széles, boldog mosoly ül a fekete arcokon, hófehér fogsoruk kivillan. Átszellemülten énekelnek; táncol a lábuk, a testük. Mozdulataik ritmusa, jellege kétségkívül afrikai. De a dallam ismerős. Hát még a szöveg!

Adonáj Elohénum…”, „Osze salom, halleluja” – hallok ki töredékeket a szövegből.

A kis imaház megtelt, istentisztelet folyik. A férfiakon kipa vagy egyéb sapka, vállukon tálit, ahogy kell. A nők fejét afrikai fejdísz takarja. Ruházatuk afrikai és európai, vegyesen. A templom bejáratánál héber és angol nyelvű felirat. Megható, különös látványt nyújt a youtube által rögzített video-felvétel.

A nigériai igbo (igo) törzshöz tartozó közösséget látjuk, akik zsidónak vallják magukat, és szigorúan betartják a judaizmus előírásait. Mintegy negyven ezren lehetnek. A héber-igbo vegyes nyelvet beszélik. Mintegy 25 zsinagógát és számos iskolát működtetnek.

Életük viteléhez tartoznak a szigorú étkezési szabályok, a rituális vágás, a rituális fürdő (például a helyi folyóban), a Tóra-olvasás, számos hagyományos ima, a sófár fújás megfelelő alkalmakkor.  A fiúgyermekeket a nyolcadik napon körülmetélik. A hagyományos ünnepeket, például a Jom Kippurt és a Szukkotot, szintén megtartják. Vagyis alapvetően a halacha szerint élnek.

Végül is kik ők? Ha valóban zsidók, vajon hogyan kerültek Nigériába?

Ők maguk Izrael elveszett törzseiből származtatják közösségüket, konkrétabban Jákob három fia: Zebulon, Gád és Menase utódainak tartják népüket, akik évszázadokkal ezelőtt Szíriából és Portugáliából települtek át Afrikába. Igaz, bizonyíték egyelőre nincs erre, emiatt a történészek nagy része kétségbe is vonja ezt a teóriát. Feltételezik, hogy észak-afrikai zsidó kereskedők vagy az asszír (?) támadás idején a Szentföldről elmenekült vegyes törzsek leszármazottai.

Történelmükről az igbók azt mondják: generációról generációra, szájhagyomány útján szereznek tudomást múltjukról. Azt is vallják, hogy a gyarmati rendszer idején, más fekete-afrikai népességgel együtt, az ő őseik egy részét is elvitték Amerikába rabszolgának. Az utóbbi években pedig – meséli egy Smuél névre hallgató igbo férfi – Amerikában éppúgy, mint náluk, Afrikában, kutatni kezdték a gyökereket, a zsidó eredet bizonyítékait.

Afrika több országában élnek zsidók, illetve magukat zsidónak tartó közösségek. A Remény olvasói a 2012. 3. számban Baracs Dénes tollából értesülhettek a dél-afrikai lembákról, akik szintén zsidónak vallják magukat, lényegében a judaizmus előírásai szerint is élnek, mégis elmaradt a hivatalos elismerés. Nemrég azonban a genetikai vizsgálatok megerősítették állításukat – mégpedig a kohén zsidó ággal való rokonságot.

Fekete-Afrikában megemlítendő még az ugandai abujudaják zsidó vallást és hagyományokat ápoló közössége, amely az üldöztetés következtében mintegy százezer főről mára töredékére olvadt. Említésre méltó továbbá a ghánai sewfik Izrael Háza nevű vallási közössége, amely szintén a zsidó tradíciók szerint él (szombattartó, körülmetélés, étkezési előírások betartása stb.)

E közösségek leghőbb vágya, hogy a világ zsidósága, legfőképpen az Ígéret Földje, Izrael ismerje el zsidó voltukat és fogadja be őket is, mint az etiópiai zsidó közösséget, amennyiben a bevándorlás mellett döntenének. Izrael egyelőre szkeptikusan kezeli ezeket a közösségeket, és nem mutat nagy hajlandóságot a befogadásra.

Talán a genetika áttörést hoz az ő identitásuk ügyében is.

(Forrás: Youtube  és Magen portál)