2014. 2. szám » Dr. Kende György : Bay mir bistu shayn

Dr. Kende György : Bay mir bistu shayn

Egy jiddish dal százéves sikere az Új Keletből

Nem akarok bombasztikus lenni, de a szóban forgó jiddish dalocska világsiker, és népszerűsége nem kopik az idő vasfoga révén, ellenkezőleg. 1932-ben, Amerikában három zsidó, Abraham Bloch rendező, Sholom Secunda (1894-1974) zeneszerző és a Jacob Jacobs (1890-1977) sikeres színész, énekes, komikus és dalszövegíró színre hoztak egy jiddish nyelvű operettet „Men Ken Lebn Nor, Men Lost Nisht (I would if I could; Élhetnék, de nem engednek) címmel, mely mindössze egy éven át futott New Yorkban a Brooklyn Parkway Rolland színpadon. A színdarab sikere mérsékelt volt, és nem haladta túl a helyi zsidó-jiddis kereteket, azóta feledésbe ment. Jóindulattal sem lehet állítani, hogy eszerint az operettnek túlzott sikere volt. Ezzel szemben az operett slágere, a „Bay mir bistu shayn”, melynek zenéjét Secunda írta, míg szövegét Jacobs, felejthetetlen maradt. A dalocska egy szerelmes pár duettjének refréne:

Bay mir bistu shayn

Bay mir bistu shayn

Bay mir bistu einer oif der velt.

Bay mir bistu shayn

Bay mir bistu shayn

Bay mir bistu tayerer fun gelt.

A dalocska népszerűsége ezzel szemben, azóta is fokozatosan emelkedik, és szinte hihetetlen magasságokra ért el. Lefordították angolra, németre, spanyolra, oroszra, japánra, magyarra stb., de a dal első sora gyakran megmaradt eredeti jiddishül. A második világháború alatt populáris volt nem csak a Szovjetúnióban, ahol zenéjére egy antináci szöveget is írtak: „Baron von der Pshik” néven. Mi több, a náci Németországban, ahol már 1938-ban zsidók alkotásai tabuk voltak, hirtelen populáris lett a dal a rádióban, feltételezvén, hogy népdalról van szó, míg rá nem jöttek, hogy túl sok zsidó vett részt alkotásában, a szokásos dühkitörés és a vigyázatlanok letolása következett, majd a dalt gyorsan betiltották. Ezután egy karikatúra jelent meg, melyben mintegy Adolf Hitler énekli a dalt egyetlen szerelméhez, Hollandiához.

Közel száz verzióban hallható hanglemezeken, és legutóbb videófilmen is, a populáris zenekarok műsorában szerepelt és szerepel ma is. Néhányat említek Amerika legnépszerűbb zenekaraiból: Benny Goodman, Glen Miller, Lionel Hampton, Arthur Marry és személyi hírességek, mint Ella Fitzgerald, Barry Sisters, Judy Garland, Andrews Sisters, Tommy Dorsey, Al Jolson (jiddisül) stb.

Sammy Cahn zongorista, hegedűs és szövegíró, a hollywoodi filmipar többszörösen kitüntetett kiválósága, karrierje elején, tizennégy éves kora óta a Grossinger-féle Catskill Hotel üdülőhelyen dolgozott. 1937-ben Sammy Harlemben az Apollo színházban egy fekete éneks duótól, Jonnie és George, hallotta a „Bay Mir Bistu Sheyn” dalocskát, és látván annak óriási sikerét, el volt ragadtatva. Elmesélte a dolgot Jenny Grossingernek, az említett hotel tulajdonosának, aki azt álllította, hogy az énekespárt ő tanította a dalra, mikor nála dolgoztak. Sammy sikeresen meggyőzte Grossingert, hogy vásárolja meg a dal terjesztési jogait, hogy azt átdolgozhassa. Grossinger meg is vette a jogot az 1937-ben is potom összegnek számító harminc dollárért, melyet Secunda testvériesen megfelezett Jacobs-szal.

Sammy meggyőzte az akkor karrierjük elején álló Andrews Sisters-triót, hogy a számot előadják és lemezre vigyék. A siker példátlan volt és a dal keresett sláger lett. Az addig ismeretlen trió elérte a lemezzel az Arany Recordot, s ezzel első alkalommal fordult elő az amerikai szórakoztatóiparban, hogy női művészek megkapták ezt az igen magas kitüntetést. A dal hamarosan három millió dollárt hozott – Secunda és Jacobs csak sóvárogva szemlélhették daluk sikerét. 1961-ben a dal harminc dollárért megvásárolt szerzői joga lejárt, s részlegesen visszaszállt eredeti alkotóihoz, akik szerződést kötöttek a Harm céggel, s ezzel biztosították a szerzői jogokkal kapcsolatos anyagiakat. Miután Sholom Secunda és Jacobs visszakapták szerzői jogaikat, a dal híres első soráról nevezett zeneművet írtak, melyet ugyan bemutattak az Anderson színházban, de a siker mérsékelt volt. Az elkeseredett Secunda, aki ugyan akkor írt egy sikeres kantátát Issac Leyb Peretz héber-jiddis író egyik rövid művére, „Oyb Nit Nokh Hekher” (Még magasabbra), kijelentette: reméli, hogy az emberek elfelejtik, hogy ő írta a „Bay Mir Bistu Shayn-t”.Ismételten tévedett, mint szokott a dallal kapcsolatban, mely továbbra is folytatólagos világsiker, míg a kantátára nem emlékszik senki.

Az utóbbi években a Bay Mir Bistu Shayn dal Európában ismét a siker csúcsán van, és ez a siker szoros kapcsolatban áll egy Ilhama Gasimova nevezetű énekesnővel. A hölgy azerbajdzsáni illetőségű, a „Gasimova” nevet oroszosan ejtette, eredeti neve: Kasim-ova, amely kétségtelen muszlim eredetre utal, hasonlóképpen Ilhama, a kersztneve. Bala Sürük (1500 lakos) nevű falucskában született 1976-ban, Azerbajdzsán délkeleti csücskében, a Kaszpi-tenger partján, de tradicionális neveltetését a közeli körzeti központban, Lankaran (80 000 lakos) városkában kapta. Már gyerekkorában ismert volt muzikális tehetsége, mely hobbi nem kapott kellő támogatást, mivel nem illett be a családi tradícióba. Ehelyett a tizenhét éves leánykát férjhez adták a családi tradíciónak megfelelően. Ám Gasimova nem tört be és nem tartván megfelelőnek a neki szánt háziasszony szerepet, kilépett a „buliból”, ami önmagában is bátor aktus egy muszlim fiatalasszony számára. Azután – elvégezve a helyi egyetemet – nyelvész diplomát szerzett, s két éven át tanítóként működött. Majd Bakuba költözött, diplomája disszertációja tárgyában, de financiális problémák következtében, nem sikerült a dolog. Egyszer sem jöhetett számításba a szórakoztatóipar a már említett családi háttér miatt. Tehát dolgozni kezdett.

Munkatársai felfedezték a zenei és egyéb művészi tehetségét, s biztatták, hogy minden zenei előképzettség nélkül is vegyen részt énekversenyeken. 2000-ben részt vett a bakui őszi énekfesztiválon, ahol első díjat nyert, ám ennek ellenére anyagi okokra hivatkozva nem folytatta énekkarierjét. 2005-ben munkatársai ismét rávették, így részt vett az azerbajdzsáni évi dalversenyen, ahol második lett. A második hely üldözte: 2009-ben az azeri Európa Fesztivál előkészítőjén második, majd 2011-ben szintén. Úgy látszik, elunta a sok második helyezést és elhatározta, hogy Németországba megy karrierjét megpróbálni: szerződést kötött az ottani Universal Music vállalattal.

Ilhama Gasimova ma befutott énekesnő Európában, akinek a legsikerültebb, legpopulárisabb énekszáma a „Bay Mir Bistu Shayn”. Első sora jiddis eredeti, míg a dal többi része az Amerikában jól ismert angol fordításban. Mindenesetre különleges párosítás egy jiddis dal és egy muszlim énekesnő, de kétségtelenül nagyon sikeres. Ilhama keresett popénekesnő színpadon, diszkókban és dalainak videófelvételei igen népszeűek Európa-szerte. A „Bay Mir Bistu Shayn-t” egy négy és fél perces videón énekli az énekesnő, segítőtársa egy OGB néven ismert, kellemes baritonú diszkzsoké (DJ). A videó mesteri, mintha száz évvel ezelőtt készült volna és a régi, zseniális belefűzések Stan és Pant és másokat mutatják. Ilhama megnyerő külsejű, kellemes hangú énekesnő. Megjelenése, mozdulatai sikkesek, arcmimikája, előadóképessége kiváló. A videó megtekintése ritka élmény, ahogyan az is, hogy egy 1932-ben írt jiddis dal megközelítőleg egy évszázada folyamatos siker.