2014. 2. szám » Mike Tarján: Egy svájci zsidó vidámsága

Mike Tarján: Egy svájci zsidó vidámsága

A fiatalok már öröktől fogva irgalom és segítség nélkül egyszerűen odavettetnek a felnőtté válás hétfejű sárkánya elé. Akár zsidók, akár nem. Ez történik Thomas Meyer regénye hősének – neve: Motti Zuhé (nem vicc!) – életében is. A téma örök, több, mint hétfejű, mindig új. Ki legyen a párom? Vakon higgyem-e el, amit korosabbak állítanak? Kövessem-e immár felnőttként is a nagyok, az idősebbek parancsait? A regényben még sok további sárkányfej hull mesebeli könnyedséggel a porba.

A legkisebb fiúból igazi sárkányölő vitéz válik, a női nem igaz imádója és megmentője, szóval felnőtt lesz. Igaz, segíti egy jóságos boszorkány, no meg egy „karrier coach” és guru, ahogy ez 2014-ben már szokás. Mivel ez modern mese, a hős nem nyeri el az okos széplány kezét, mert az is, ő is igen leterhelt, lefoglalják saját harcai. Az olvasó akárhonnan is jött, amikor sok-sok nevetés után leteszi a könyvet, egy kicsit máris svájcivá lett. Közben megtanul jiddisül – és remélhetőleg – ezt nyereségnek érzi.

Thomas Meyer az első szerelem lendületével rohan le minket, olvasókat. Két nyelvet és három világot tár elénk e kisregény szűk keretei között. Mese, valóság, filozófia, szerető kritika – ez mind belefér. A jiddishez igazi szótárt kénytelen mellékelni.

A könyv Svájcban megérdemelt sikert aratott az olvasóközönség köreiben.

Szerző: Thomas Meyer

Cím: Wolkenbruchs wunderliche Reise in die Arme einer Schickse (regény)

Kiadó: Salis Zürich, 2012.