2014. 4. szám » Varga-Kovács Klára: Dudu

Varga-Kovács Klára: Dudu

Világhírnevet A nyomorultak (Les Misérables) című musical Jean Valjean-jának megformálásával szerzett. Az Izraelben színre vitt, héber nyelvű sorozat-adaptáció főhősét mintegy három éven át, 1987 és 1990 között alakította, majd ’93-’94 telén, ugyanebben a szerepben lépett fel a new york-i Broadway-en és a londoni West End-en, II. Erzsébet királynő előtt.

David Fisher, vagyis „Dudu” 1951-ben, Petah Tikvában született egy felvidéki-magyar zsidó holokauszt-túlélő gyermekeként. 22 évesen kezdte meg tanulmányait a Tel Aviv-i Zeneakadémián. Az izraeli hadseregben teljesített három éves szolgálat, valamint a Jom Kippúr-i háborúban való részvétele után még ugyan ebben az évben a Tel Aviv-i Nagyzsinagóga kántorává választották.

Küldetéstudattól fűtve járta be a világot: megismertetni a közönséggel a haszid, a jiddis és a kántori dallamvilág sokszínűségét. A zsidó nagyünnepek idején a new york-i Kutsher’s Hotel kántora volt két évtizeden át, mígnem 2005-ben a New York-i Zsinagóga főkántorává választották. 2009-ben XVI. Benedek előtt énekelt a pápa Izraelben tett látogatása során.

Dudu Fisher nevét 25 album fémjelzi, melyeken a klasszikus és a kántori zeneművészet gyöngyszemei egyaránt fellelhetők. Jól ismertek lebilincselő gyermeklemezei, melyek a bibliai történeteket valamint a zsidó ünnepi – hanukai – hagyományokat kedveltetik meg a legkisebbekkel.