2015. 1. szám » Dr. Kende György (Új Kelet): Izraeli üdvözlet – Szita Szabolcs 70

Dr. Kende György (Új Kelet): Izraeli üdvözlet – Szita Szabolcs 70

Professzor Dr. Szita Szabolcs történész, az MTA tagja, az egyik legismertebb és legtermékenyebb magyar holokausztkutató, Magyarország Miniszterelnökségének határozata értelmében, e hónap elején, három éves időtartamra a Páva utcai Holokauszt Múzeum és Dokumentációs Központ és Emlékbizottság (HDKE) igazgatója lett. Mint ismeretes, a közelmúltban dr. Szita általános elismerést kiváltva, már szolgált e pozícióban. Dr. Szita több mint két tucat holokauszt tárgyú könyvet és számos tudományos értekezést publikált a magyarországi zsidó közösség tragédiájának tárgyában. Mintegy évvel ezelőtt Prof. Szita súlyos szívproblémákkal küzdött, de a helyes orvosi kezelés, némi szerencsével párosulva, egészségét helyreállították és lehetővé tették visszatértét áldásos munkájába.

Augusztus elsején ünnepli Szita Szabolcs hetvenedik születésnapját. Ennek alkalmából izraeli barátai, tiszteletére 70 fát ültettek nevére és nevét beíratták a Keren Kajjemet aranykönyvébe.

Professzor Dr. Szita Szabolcs lankadatlan munkája történelmi hűséggel örökíti meg az áldozatok és üldözöttek emlékét nemcsak a túlélők, de sokkal fontosabb, a fiatal nemzedék számára, elrettentő példaként arra, hogy a homo sapiens tébolya mire képes. Dokumentációs munkája fontos küzdelem az antiszemitizmus ellen, és intelem attól, hogy ártatlanok értelem nélküli legyilkolása és üldözése „faji” alapon, vagy más koholt okokból, sehol ne történhessen meg a jövőben.

Felgyógyulása, igazgatói kinevezése és hetvenedik születésnapja alkalmából az izraeli publikum, az Új Kelet szerkesztősége, barátai és ismerősei nevében, kívánjuk áldásos munkájának sikeres folytatását.

Baráti üdvözlettel, dr. Kende György.