2015. 1. szám » Izraeli-Magyar Tudós Társaság alakult

Izraeli-Magyar Tudós Társaság alakult

Nemrég Izraeli-Magyar Tudós Társaság alakult a Bar Ilan Egyetemen, a két ország közötti tudományos együttműködés elősegítésére.

 

A tudós társaság célja fórumot teremteni az Izraelben élő, erős személyes és szakmai kapcsolatokkal rendelkező tudósoknak, segíteni az együttműködést a magyar tudósokkal közös kutatások, oktatási programok révén.

Nagy Andor, Magyarország izraeli nagykövete, a társaság alakuló ülésén tartott beszédében emlékeztetett arra, hogy a magyar származású izraelieknek erős magyar kulturális gyökerei vannak.

Felidézte, hogy a 20. század elején és közepén a rendkívül tehetséges magyar zsidó tudósok nagy generációjának hatása az egész világ, így Izrael tudományos életében is megfigyelhető volt. Méltatta Szilárd Leó, Polányi Mihály, Teller Ede és Avrahám Herskó munkásságát.

A társaság megalakulását a Magyar Tudományos Akadémia elnöke video üzenetben köszöntötte. Lovász László elmondta, hogy szerinte a kis népek legnagyobb kincse a tudás, számukra különösen fontos a kreativitás és az együttműködés.

Reményét fejezte ki, hogy minél több izraeli tudóst láthatnak vendégül Magyarországon. Victor Weiss, a területért felelős izraeli minisztérium tudományos igazgatóhelyettese felhívta a figyelmet arra, hogy Izrael világelső az egy főre jutó tudósok számában: minden tízezer dolgozóból száznegyvenen tudománnyal foglalkoznak.

Hozzáfűzte: Izraelben a bruttó hazai össztermék (GDP) négy százalékát fordítják kutatásra. Ebből csak egy százalék származik az állami költségvetésből, a fennmaradó három százalék magánbefektetőktől származik.

Marcel Shaton, az izraeli-európai tudományos kutatási programok igazgatója szerint az új fórum kiváló lehetőség Izrael számára az Európai Unióval folytatott együttműködés szempontjából is. Az izraeli kutatási rendszer eredményességét szerinte nagyban segíti az erős vállalkozószemlélet és az, hogy Izrael bevándorlókból álló társadalom, ahol gyors sikereket kell felmutatni.

A tudósklub első tiszteletbeli elnökévé a magyar származású Daniel Herskovitz professzort választották. Herskovitz a tudományt a konfliktusok kezelésére szolgáló közös nyelvnek nevezte, mint mondta, a tudósok ezt beszélve mindig megértik egymást, áthidalhatják a népek, a kultúrák és a nyelvek közötti ellentéteket és csakis nyerhetnek általa.

Daniel Herskovitz professzor matematikusként a Haifai Technionon oktatott. 2009-13 között Izrael Állam tudományos és technológiai ügyekért felelős minisztere volt. Ebben a minőségében látogatott el Magyarországra 2011-ben, amikor előadást is tartott a World Science Fórumon. Magyarországi tartózkodása alatt a professzor találkozott a magyar zsidó közösségek képviselőivel, látogatást tett a Holokauszt Emlékközpont mellett az Izraeli Kulturális Intézetben is. Herskovitz professzor a mai napig aktív rabbi, a haifai Ahuza közösségben.

A tudós társaságba belépő Szalai Anna műfordító-irodalmár az MTI-nek elmondta, hogy az új szervezet nemcsak a reál, hanem a humán – és a társadalomtudományok számára is lehetőséget teremthet, mert ezek anyagi támogatása különösen nehézkes.

MTI