2015. 1. szám » Szpisják Blanka: Ram Oren – Gertruda esküje

Szpisják Blanka: Ram Oren – Gertruda esküje

 

Könyvbemutató

 

Lezajlott a könyvbemutató! A Bálint Ház nagytermében, sok érdeklődő előtt megtartottuk a Gertruda esküje bemutatóját. Először Bokor Pál, az Atlantic Press Kiadó igazgató-főszerkesztője, egyben a könyv szerkesztője beszélt arról, hogy miért tartotta fontosnak e tényregény hazai kiadását. Ram Orent az izraeli John Grishamnek nevezte, és elmondta, hogy e mű Anne Frank naplójának éppúgy rokona, mint a világhírű Exodus c. regénynek. Fontosnak nevezte, hogy az idő előrehaladtával a holokauszt tragédiájának megismertetése mellett az új zsidó nemzedékek helyzetét, sorsát is feldolgozza az irodalom.

Szántó András, a könyv fordítója pedig elmesélte, hogy külföldi útja során véletlenül bukkant rá a műre és annyira értékesnek találta, hogy azonnal javasolta kiadását az Atlantic Pressnek.

Ilan Mor nagykövet beszélt Izrael helyzetéről és azokról az emberekről, akik a holokauszt idején zsidók életét mentették meg. Szólt nácikról, akik egyetlen hirtelen elhatározással döntöttek életről és halálról, meg arról, hogy az üldözöttek a jó vagy a rossz oldalra állnak-e.

Egyetértett azzal, hogy Ram Oren munkássága rokona a John Grishemének és elmondta, hogy a szerző műveit repülőút-irodalomnak tartja. Ennek az az oka, hogy a történet annyira letehetetlenül izgalmas, hogy mire az ember az utazás végére ér az olvasás is befejeződött. Azt javasolta a megjelenteknek, hogy okvetlenül szakítsanak időt a Gertruda esküje elolvasására.