2015. 2. szám » Avi ben Giora: Bécsi újévi koncert Zubin Mehtával

Avi ben Giora: Bécsi újévi koncert Zubin Mehtával

Johann Strauss a 19. század elején még nyírségi zsidó zenész volt.

A bécsi újévi koncert középpontjában a hagyományoknak megfelelően az idén is a „Strauss-dinasztia”, vagyis az idősebb Johann Strauss és három fia, ifjabb Johann, Josef és Eduard Strauss művei álltak, de Franz von Suppé, valamint az „Észak-Straussának” is nevezett dán komponista, Hans Christian Lumbye darabjait is műsorra tűzték. A zenekar zárásképpen a Kék Duna-keringőt és mint mindig, a Radetzky-indulót játszotta.

A hangverseny három évforduló előtt is tiszteleg: A bécsi egyetemet 650, a Bécsi Műszaki Egyetemet 200 éve alapították, az osztrák főváros híres körútját, a Ringet pedig 150 évvel ezelőtt avatta fel Ferenc József császár.

A koncertet a világ 90 országában, köztük idei újdonságként a Bahama-szigeteken is közvetítik, a szervezők több mint 50 millió nézőre számítanak.

Újévi koncertet először 1939-ben rendeztek Bécsben. Ezen a koncerten csak ifj. Johann Strauss művei csendültek fel. Az apa, idősebb Johann Strauss darabjai és a másik két fiú Josef és Eduard művei csak később. Az első koncertet nem január elsején rendezték, hanem december 31-én. A helyszín akkor is, ma is ugyanaz, a Grosser Musikverein (a Nagy Zenei Szövetség) épületének Goldener Saal (arany terme). Az első koncert karmestere Clemens Krauss volt. A műsorban felcsendültek ifj. Johann Strauss legismertebb dallamai, a Denevér c. vígopera nyitánya, a Pizzikato-polka, az Annen-polka, a Kaiserwalzer (Császárkeringő), Perpetuum Mobile (Örökmozgó), A Csárdás a Pázmán lovag c. operából, a Geshchichten aus Wienerwald (Mesék a bécsi erdőkből), a Leichtes Blut (Könnyű vér), a Sport-polka (gyors-polka) és mások. Ifj. Johann Strauss egyik legismertebb műve, az An der schönen blauen Donau (Kék Duna-keringő) először csak 1945-ben hangzott el. Az id. Johann Strauss Radetzky-Marsch (Radetzky-induló) c. művét meg 1946-ban játszották el. Ez utóbbit a karmester a közönség felé fordulva vezényli, amit a publikum ütemes tapssal kísér.

Clemens Krauss szinte megszakítás nélkül, haláláig, 1954-ig dirigálta, az újévi koncerteket. Az első nem német karmester Lorin Maazel volt. Utána következtek Claudio Abbado, Carlos Kleiber, Zubin Mehta, Riccardo Muti, Ozava Szeidzsi, Mariss Jansons, Georges Prétre, Daniel Bareinboim.

A külföldi karmesterek közül sokan többször is felállhattak a karmesteri pódiumra. Ezek egyike Zubin Mehta volt. Az idei, 2015-ös koncertet is ő vezényelte. A 78 éves dirigens 1990, 1995, 1998 és 2007 után idén ötödször állt a bécsi Musikvereinben megrendezett újévi koncert karmesteri pódiumán.

Az én zenei világom a két bécsi iskolát öleli fel, Haydntól Alban Bergig, sőt egészen Anton Webernig. Természetesen ezen a két nagy korszakon kívüli zeneszerzők műveivel is nagy szeretettel foglalkozom időnként, de alapvetően Bécs zenéje az én világom” – mondta Mehta, mielőtt a budapesti Művészetek Palotájában fellépett az Izraeli Filharmonikusok élén.

Zubin Mehta indiai származású karmester 1936-ban született Bombayben. Apja is zenekedvelő volt, ő alapította Bombay első szimfonikus zenekarát. Mehtát már ifjú korában megérintette a nyugati klasszikus zene. 18 évesen a Bécsi Zeneakadémia növendéke lesz, majd 22 évesen megnyeri a Liverpoolban rendezett nemzetközi karmesterversenyt. Szerződést kap a Liverpooli Királyi Filharmonikusokhoz, mint segédkarmester. Ezután pályája felfelé ível. A világ jelentősebb operaházai hívják meg mint zeneigazgatót és karmestert. A New York-i Metropolitantől a milánói Scalaig vezényelt operákat. 1968-tól az Izraeli Filharmonikusok vezető zenei tanácsadója. 1977-ben fő zenei igazgatója, majd 1981-ben örökös zenei igazgatónak választják meg. 2009-ben létrehozott egy Mifne nevű alapítványt, ahol tehetséges izraeli és arab gyerekek tanulhatnak. Hazájában, Indiában hasonló céllal az indiai gyerekek részére hozta létre a Mehli Mehta Foundation-t.

Az újévi, január elsejei koncert délelőtt 11 óra 15 perckor kezdődik. A legolcsóbb jegy harminc euró, míg a legdrágább 940.

A terem virágdíszítéséről hosszú évekig San Remo gondoskodott. Körülbelül harmincezer szál virágot szállítottak erre az alakalomra. Az idén már az ausztriai termelők szállítják a szükséges mennyiséget.