2016. 1. szám » Róna Éva: Paul Newmanra emlékezünk…

Róna Éva: Paul Newmanra emlékezünk…

A hollywoodi kiválóságok színművész-csillaga, világhírű filmek sztárja volt. Feltűnően sármos külsejével, legendás kék szemével akarata ellenére is hódított. 2008-ban, 83 évesen, ragadta el az élők sorából gyógyíthatatlan betegsége.

A 20. század elején Amerikába kivándorolt magyarországi zsidó szülők második fiaként született, 1925-ben az Ohio állambeli Shaker Heightsban. Édesapja, Arthur Neumann, kereskedő, szigorú nevelésben részesítette fiait. Iskolába járatta őket, de a boltban is dolgozniuk kellett. Paul virradatkor, biciklivel hordta ki a reggeli újságokat, később házról házra járva árulta a lexikonokat.

A második világháborúban Paul az amerikai haditengerészetnél szolgált, rádiósként a Csendes-óceánt átszelő torpedóbombázón fogta fel a morzejeleket. Később a Yale egyetem hallgatója lett. Közben rendszeresen látogatta a leghíresebb New York-i színiiskolát, Lee Strasberg Actor’s stúdióját.

Színművészeti karrierje a Broadway-en kezdődött. Öt produkcióban szerepelt: 1953-ban William Inge: Piknik című darabjában, 1955-ben Joseph Hayes: Lidérces órák című bűnügyi drámájában, 1959-ben Tennessee Williams: Az ifjúság édes madara című darabjában, s az azonos című filmben nyújtott kiváló alakítást.

Aztán egymást követték a felejthetetlen színpadi és filmszerepek. Közéjük tartozott az 1960-ban forgatott Izrael Állam megalapításáról szóló, Leon Uris EXODUS című regénye nyomán készült filmdráma. Elisabeth Taylor partnereként játszotta megható átéléssel szerepét. Paul Newman ezt tartotta filmkarrierje egyik legsikeresebb alkotásának.

Akkoriban került sor James Costigan: Csak egy csók című vígjátékának bemutatójára a Broadway-en, amelyben együtt szerepelt feleségével, Joanne Woodwarddel.

Paul Newmant többször jelölték Oscar-díjra, végül 1987-ben, A pénz színe c. filmben nyújtott ragyogó alakításáért, megkapta az aranyszobrot. Közben rendezőként is működött. Különleges méltatásban részesítette a sajtó Paul Newmant a Gamma-sugarak hatása a százszorszépekre c. filmalkotás rendezéséért (1972), amelyben felesége Joanne Woodward játszotta a főszerepet.

Paul Newman művészi munkássága mellett szenvedélyes autóversenyzőként is hírnevet szerzett magának. A 24 órás Le Mans-i versenyen (1979) Porsche autójával a második helyezést érte el.

Paul Newman 2007-ben súlyos betegségének diagnózisa után bejelentette visszavonulását a színészi pályáról. „Ha az embernek megromlik az egészsége –, mondta lassan elveszíti önbizalmát. Ezért úgy gondolom, jobb, ha becsukom a színészet könyvét.”

Szerette volna megrendezni John Steinbeck Egerek és emberek című darabját a Connecticut állambeli Westportban, de erre már nem kerülhetett sor…

2008-ban bekövetkezett halálának híre döbbenettel töltötte el rajongóit, tisztelőit.

A Broadway League aznap közölte: Paul Newman elhunytára emlékezve, az összes színház, este nyolckor, egy percre elsötétül.

A sztárlexikon hivatalos adatai szerint Paul Newman, a magyar zsidó származású, világhírű amerikai színészlegenda, a feltüntetett színpadi, illetve filmalkotásokban kifejtett művészi munkásságáért számos rangos díjban részesült.

Halála nagy veszteséget jelent mindazok számára, akik szerették, becsülték, értékelték a sokoldalú tehetséggel, jósággal megáldott nagyszerű művészt, a kiváló embert.