2019. 1. szám » Soltész Katalin —  Nina Raine: NEMEK ÉS IGENEK

Soltész Katalin —  Nina Raine: NEMEK ÉS IGENEK

2019. március 8-án mutatta be a budapesti Centrál színház Nina Raine Nemek és Igenek című színdarabját.

A Centrál Budapest egyik legnépszerűbb színháza. Népszerűségét köszönheti a jó vezetésnek, valamint nagyszerű színészeinek. Igazgatója, Puskás Tamás, saját bevallása szerint egy szezonban – ha utazik – legalább 20-25 előadást lát Londonban és ezek közül választja ki, hogy melyik darab érdekelné a magyar közönséget. Így döntött Nina Raine darabja mellett, amit a londoni Nemzeti Színházban mutattak be, nagy sikerrel.

A darab főszereplői ügyvédek, illetve szeretők, házasok. Kovács Patricia szerint a nézők alapvetően a színészekre kíváncsiak és arra, hogy hogyan ábrázolják őket, az életüket. Fontos, hogy a színész minden szavát jól értsük. Ennek a darabnak a nyelvezete meglehetősen – szerintem kicsit néha túlságosan is – szabados. Hiszen vannak, akik így beszélnek és hálásak azért, hogy a saját életüket látják a színpadon.

A cselekmény egy szexuális történet körül zajlik: történt-e erőszak, vagy nem? A darab főszereplői ennek a pernek képviselői. A mű érdekes módon még a mee/too mozgalom indulása előtt íródott, de kifejezi, hogy a férfi és a nő azonos értékű. A férfi, ha győzni indul, bizonyosan veszíteni fog.

A remek színészválasztás (Bata Éva, Lengyel Tamás, Schmied Zoltán, Kovács Patricia, Bereczki Zoltán. Pokorny Lia, rendező: Puskás Tamás) szavatolja a sikert. Időnként harsány nevetés hangzik fel – talán komédia is lehetne a darab szórakoztató célja, de nem hallgatható el az az igazság, hogy a nők szemlélete sok esetben más. De nem másodrendű!

#