2015. 1. szám » Változások, fejlődés

Változások, fejlődés

 

A magyar zsidóság nehéz időszakán van túl. Már-már sokan azt gondolták: a Síp utcai vezetés válsága nyomán a neológia elérte a végpontját. Ez, hála az Örökkévaló útmutatásának, nem így történt.

Ne áltassuk magunkat: adódnak még konfliktusok, zavarok, nehéz helyzetek, de összességében nyugodt szívvel továbbléphetünk. Tudjuk: az új vezetés szakértelméhez, a zsidósághoz való szoros kötődéséhez nem fér kétség. Megőrzik a legjobb magyar-zsidó hagyományokat, hiszen ehhez szilárd elkötelezettségüket tapasztaljuk. őrzik Lőw Lipót és Immánuel szellemét, Kaufmann Dávid, Goldzicher Ignác, Heller Bernát és Scheiber Sándor kincses hagyatékát. Vigyázzák a zsidóság szilárd tartópilléreit: a kis és nagy imahelyeinket, a temetőket, a szociális intézményeket és legfőképpen az iskolákat.

A Remény címû folyóirat fölött sem múlt el az utóbbi néhány hónap nyomtalanul. A Mazsihisz, a Nemzeti Kulturális Alap és a Mazsök támogatásával azonban, lám, megjelenhetünk. Mi is tudatában vagyunk felelősségünknek: nem távolodunk el régi vállalásunktól. Ápoljuk a korábbi évek zsidó tradícióit, felmutatjuk a jelen zsidóság értékeit, őrizzük szoros kapcsolatainkat Izraellel, az ottani magyar jisuvval.

Mi is vágyunk az új zsidó aranykorra, s ennek érdekében – folyóiratként – minden lehető lépést megteszünk!

A Remény szerkesztősége